ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Jajecznica z komosą i śląską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczna i zapomniana wersja jajecznicy dostarczająca białka i wielu cennych składników odżywczych.

Jajecznica z komosą i śląską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica z komosą i śląską

 

  • duży pęczek młodej komosy
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łodyga selera naciowego najlepiej ze środka
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju do smażenia słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 kiełbaski śląskie cienkie

Sposób przygotowania:

Jajecznica z komosą i śląską
Duży pęczek młodej komosy zalewamy wrzątkiem i dosypujemy szczyptę soli, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 20 min. Następnie komosę odsączamy z wody i kroimy na drobno.

Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbaskę śląską. W tym czasie rozbijamy jajka, do nich dodajemy pokrojony szczypiorek i szczyptę soli oraz wodę.

Kiedy kiełbasa się ładnie zarumieni, dodajemy komosę i pokrojony seler naciowy oraz 2 łyżki masła i przykrywamy na około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Na koniec wlewamy jajka ze szczypiorkiem oraz odrobiną wody. Podajemy zaraz po przygotowaniu.  
Jajecznica z komosą i śląską
Duży pęczek młodej komosy zalewamy wrzątkiem.
Jajecznica z komosą i śląską
Komosę odsączamy i kroimy na drobne kawałki.
Jajecznica z komosą i śląską
Jajka rozbijamy i dodajemy pokrojony szczypiorek.
Jajecznica z komosą i śląską
Jedną łodygę selera naciowego kroimy jak najcieniej.