jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajecznica z maślakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Można do niej użyć dowolnych leśnych grzybów -oczywiście jadalnych lub pieczarek :).

Jajecznica z maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica z maślakami

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 cebule,
  • 30 dag maślaków (po obraniu),
  • Około 3 łyżki oleju,
  • 5 jajek,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z maślakami
Cebule kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na oleju. Następnie dokładamy do niej pokrojone grzyby. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż grzyby będą gotowe. Jajka wybijamy do garnuszka. Tak przygotowanymi zalewamy gotowe grzyby. Smażymy chwilę, by jajka się ścięły. Ewentualnie doprawiamy. Jajecznicę porcjujemy na talerze. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Jajecznica z maślakami
Cebule pobieramy i kroimy w kostkę . Rumienimy na oleju.
Jajecznica z maślakami
Do gotowej cebuli dokładamy pokrojone grzyby.
Jajecznica z maślakami
Jajka wybijamy do przygotowanego garnuszka.
Jajecznica z maślakami
Gdy grzyby są gotowe całość zalewamy jajami. smażymy do momentu ich ścięcia się.