Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jajecznica z opieńkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszysta jajecznica z dodatkiem leśnych grzybów.

Jajecznica z opieńkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica z opieńkami

 

  • 15 dkg świeżych opieniek
  • olej do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajecznica z opieńkami
Opieńki oczyścić, odciąć im nóżki (ja nóżki wyrzucam). Grzybki umyć i wrzucić do gotującej się wody (wody ma być tyle, żeby grzyby były nią przykryte). Gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić. Grzybów nie kroję, podczas gotowania i smażenia częściowo same się rozpadną. Podgotowane grzyby wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do grzybów i smażyć dalej razem, aż cebula się zeszkli. Grzyby z cebulką leciutko doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, dokładnie wymieszać z mlekiem, lekko doprawić solą i pieprzem. Jajka wylać na grzyby. Smażyć, cały czas mieszając, tak długo, aż jajka się zetną.
Jajecznica z opieńkami
Oczyszczone umyte podgotowane i odcedzone grzyby.
Jajecznica z opieńkami
Pokrojona w kostkę cebula dodana do podsmażonych grzybów.
Jajecznica z opieńkami
Jajka wbite do miseczki rozbełtane i wymieszane z mlekiem.
Jajecznica z opieńkami
Rozmieszane z mlekiem jajka wylane na usmażone z cebulą grzyby.