ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Jajecznica z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczna, sycąca jajecznica z prawdziwkami jest pyszną potrawą na śniadanie, podana z pieczywem z masłem smakuje wybornie.

Jajecznica z prawdziwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajecznica z prawdziwkami

 

  • świeże prawdziwki pokrojone 1 kubek 200 ml,
  • masło 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • cukier 1/2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • jajka 10 sztuk "M",
  • śmietana 12% 2 łyżki,
  • pieczywo z masłem - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Jajecznica z prawdziwkami
Prawdziwki pokroić na plasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku, odcedzić.

Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną ciut cukrem na jasno złoty kolor, do cebuli wsypać sparzone prawdziwki, dodać sól, pieprz mielony i smażyć z 8 minut na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać.

Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i widelcem roztrzepać jajka ze śmietaną.

Wlać masę jajeczną do grzybów, mieszać i smażyć jajecznicę do ścięcia jajek, podawać z pieczywem z masłem. 
Jajecznica z prawdziwkami
Prawdziwki sparzone wrzątkiem są od razu opłukane.
Jajecznica z prawdziwkami
Śmietana z jajkami daje jajecznicy lekkości.
Jajecznica z prawdziwkami
Prawdziwki można również dodać zamrożone po domrożeniu.