BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Wielkanocny pasztet wieprzowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy zapewne lubi pasztety i to z różnych gatunków mięs i z różnymi dodatkami. Mój dzisiejszy pasztet jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem wątróbki drobiowej. Jest pyszny i smakuje wyśmienicie.

Wielkanocny pasztet wieprzowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wielkanocny pasztet wieprzowy

 

  • mięso wieprzowe 800 g,
  • wątróbka drobiowa 300 g,
  • jajka 2,
  • seler 1/4 szt,
  • marchewki 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • olej do smażenia 3 łyżki,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • bułka 1 szt,
  • mleko do namoczenia bułki (może być woda),
  • tłuszcz do wysmarowania kek sówek,
  • bułka tarta do kek sówek,

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet wieprzowy
Mięso wieprzowe dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.

Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.

Zdjąć wytworzone szumowiny,dodać obrane marchewki i kawałek selera.

Gotować do miękkości.

Po ugotowaniu wystudzić, w między czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć,następnie podsmażyć na oleju razem z obrana pokrojoną cebulą.

Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką.

Na sam koniec do masy zmielić namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę.

Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać. ( gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa).

Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kek sówek.

Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać.

Z pajdą świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie. 
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Mięso dokładnie płuczemy zalewamy wodą i gotujemy doprowadzając do zagotowania
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Sciągamy wytworzone szumowiny ,dodajemy obrane marchewki i kawałek selera
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Oczyszczoną wątróbkę podsmazyć na patelni z obraną pokrojoną cebulą
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką selerem oraz podsmażoną wątróbką i na koniec z namoczoną odciśniętą bułką
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku,masę wyłóż do przygotowanych wcześniej kek sówek
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Po upieczeniu wystudź, następnie wymnij z foremki i podawaj
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Na pajdzie świeżego chleba smakuje wyśmienicie