Sposób przygotowania:
Wielkanocny pasztet wieprzowy
Mięso wieprzowe dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć wytworzone szumowiny,dodać obrane marchewki i kawałek selera.
Gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wystudzić, w między czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć,następnie podsmażyć na oleju razem z obrana pokrojoną cebulą.
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką.
Na sam koniec do masy zmielić namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę.
Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać. ( gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa).
Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kek sówek.
Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać.
Z pajdą świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie.
Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć wytworzone szumowiny,dodać obrane marchewki i kawałek selera.
Gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wystudzić, w między czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć,następnie podsmażyć na oleju razem z obrana pokrojoną cebulą.
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką.
Na sam koniec do masy zmielić namoczoną wcześniej lecz odciśniętą bułkę.
Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać. ( gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa).
Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kek sówek.
Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać.
Z pajdą świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie.
mocsłodkości
BozenaMatuszczyk
Tak zgadza się dlatego ja często przygotowuję i to bez okazji.;)
lukrowanepierniczki
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie i życzę Wesołych świąt.;)