Sposób przygotowania:
Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydzianyWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy.
Do blaszki:
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 35 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ciężko się wałkuje, więc ja rozprowadzałam je po blaszce za pomocą widelca.
Masa serowa:
Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie całość ucieramy.
Do pieczenia:
Na wcześniej przygotowane ciasto wykładamy równomiernie masę serową i posypujemy posypką cukrową.
Pieczenie:
Sernik z posypką pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60-70 minut.
Upieczony studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
Podanie:
Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.