SUPERPRZEPIS

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany

Ten sernik jest pyszny. Spód chrupiący i aksamitna masa serowa. Pięknie wygląda dzięki posypce. Polecam bardzo na podwieczorek.

Składniki:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany

Ciasto:

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:

  • maka pszenna do posypania stolnicy
  • dowolna cukrowa posypka ( opakowanie 50 g )

Sposób przygotowania:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany

Wykonanie ciasta:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany
Z podanych skladników zagniatamy ciasto z płatkami.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy.

Do blaszki:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany
Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej blaszki.

Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 35 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ciężko się wałkuje, więc ja rozprowadzałam je po blaszce za pomocą widelca.

Masa serowa:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany
Z podanych składników wykonujemy masę serową.

Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie całość ucieramy.

Do pieczenia:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany
Na ciasto dajemy masę serową i posypkę cukrową.

Na wcześniej przygotowane ciasto wykładamy równomiernie masę serową i posypujemy posypką cukrową.

Pieczenie:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany
Sernik pieczemy do ładnego zrumienienia i studzimy.

Sernik z posypką pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60-70 minut.

Upieczony studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

Podanie:

Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydziany
Sernik ostygnięty kroimy i podajemy. Smacznego.

Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.