wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Jajecznica ze słoniną i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo energiczny posiłek na śniadanie

Jajecznica ze słoniną i szczypiorkiem

Składniki:

Jajecznica ze słoniną i szczypiorkiem

 

  • 1-2 jajka
  • 1-2 łyżki wody lub mleka
  • sól
  • 1-2 dag słoniny
  • 1 łyżeczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Jajecznica ze słoniną i szczypiorkiem
Jaja umyć, wybić do miseczki ( sprawdzając każdą świeżość jaja przez wybicie na spodeczek), dodać zimnej wody lub mleka, trochę soli i rozmieszać widelcem. Słoninę pokrajać w drobną kosteczkę, włożyc na patelnie i przesmażyc na złoty kolor. Na goracy tłuszcz ( bez skwarek lub ze skwarkami) wlać jaja i lekko mieszając doprowadzic do ścięcia. Jajecznica powinna byc pulchna, wilgotna i niezbyt tłusta. Jajecznica silnie ścięta i tłusta jest ciężko strawna. Jajecznice podajemy na śniadanie na ogrzanych talerzykach posypaną szczypiorkiem, a oddzielnie pieczywo, masło, pomidory. Jajecznicę można podawac również na objad i kolację do potrawy z warzyw.