BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Jajka a la mimoza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam mojej rodzince jajka ugotowane na twardo podane inaczej. Podane na sałacie i pomidorach,obsypane pokruszonymi żółtkami.

Jajka a la mimoza Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jajka a la mimoza

 

  • jajka ugotowane na twardo 6 szt,
  • sałata lodowa albo masłowa,
  • pomidory 2,
  • musztarda 1 łyżeczka,
  • majonez 2 łyżki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Jajka a la mimoza
Jajka ugotować na twardo,obrać ze skorupek, przekroić na połówki i wyjąć żółtka.

Na talerzu rozłożyć umyte,osuszone liście sałaty, na liściach poukładać plasterki pomidorów,lekko je oprószyć solą i pieprzem. 

Na pomidorach ułożyć połówki białek.

Trzy żółtka odłożyć a resztę rozetrzeć z majonezem ,musztardą oraz posiekaną natką pietruszki,dodać sól i pieprz do smaku.

Tak przygotowanym farszem napełnić białka jajek.

Całość posypać rozkruszonymi żółtkami.
Jajka a la mimoza
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie
Jajka a la mimoza
Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek
Jajka a la mimoza
Jajka przekroić na połówki, następnie wyjąć żółtka
Jajka a la mimoza
Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w plasterki
Jajka a la mimoza
żółtka rozetrzeć z majonezem ,musztardą oraz pieprzem i solą,dodać posiekaną natkę pietruszki
Jajka a la mimoza
Farszem napełniać połówki białek