WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Smażone talarki z ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Talarki czyli plastry młodych ziemniaków ugotowanych wcześniej w wodzie w mundurkach a następnie obranych i obsmażonych na oleju z przyprawami.

Smażone talarki z ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone talarki z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Smażone talarki z ziemniaków

ETAP 1:

Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości ale nie dopuścić by się przegotowały i rozpadły. Odcedzić i wystudzić.

Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5-0,7cm. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć porcję talarków jeden przy drugim. Smażyć aż się zezłocą.

Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką w proszku. Obrócić na drugą stronę i smażyć również aż się przyrumienią. Usmażone talarki wyłożyć na talerz.

Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę z ketchupem.

Smażone talarki z ziemniaków
Talarki ziemniaczane usmażone z przyprawami na patelni
Smażone talarki z ziemniaków
Talarki ziemniaczane przyprawione solą pieprzem i papryką
Smażone talarki z ziemniaków
Obrane ziemniaki pokrojone na talarki o grubości ok. 0,5-0,7cm
Smażone talarki z ziemniaków
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obrane ze skórki