Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ślimaczki z tortilli to jedna z moich ulubionych przekąsek imprezowych. Tym razem proponuję ślimaczki nadziane cukinią, szpinakiem, szynką, serem, kiełkami i ogórkiem.

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem

ETAP 1:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem
Cukinię kroimy w plasterki, przyprawiamy, skrapiamy oliwą i grillujemy

Cukinię myjemy, kroimy w niezbyt grube plasterki, posypujemy solą, pieprzem i oregano, polewamy oliwą. Cukinię grillujemy na patelni grillowej.

ETAP 2:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem
Na placku tortilli rozsmarowujemy serek kanapkowy, wykładamy szpinak

Szpinak myjemy, osuszamy.

Ogórek myjemy i kroimy w plasterki.

Na placku tortilli rozsmarowujemy warstwę serka kanapkowego, układamy liście szpinaku.

ETAP 3:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem
Na liściach szpinaku układamy zgrillowane plasterki cukinii

Na liściach szpinaku układamy plastry cukinii.

ETAP 4:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem
Na cukinię wykładamy plasterki sera żółtego

Następnie na tortilli układamy plasterki sera żółtego...

ETAP 5:

Ślimaczki z tortilli z cukinią i szpinakiem
Na koniec wykładamy wędlinę, kiełki i plasterki ogórka

a na nich wędlinę, kiełki i plasterki ogórka.

Tortillę zwijamy. Przed pokrojeniem, proponuję dokładnie owinąć tortillę folią spożywczą i włożyć do lodówki. Następnie tortillę kroimy na ślimaczki za pomocą ostrego noża.