BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1125]

Jajka faszerowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane twarożkiem z różnymi dodatkami. Jajka takie mogą być ozdobą świątecznego stołu.

Jajka faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane

 

  • jajka ugotowane na twardo 6 szt,
  • twarożek op. 200 g,
  • mleko 5 - 6 łyżek,
  • chrzan tarty 1 łyżka,
  • ketchup łagodny około 1,5 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • Do dekoracji ;
  • ogórek konserwowy,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz świeżo mielony,

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane
Jajka gotujemy na twardo.

Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą aby przerwać proces gotowania, następnie obieramy ze skorupek.

Każde jajko przecinamy wzdłuż na połówki, wyjmujemy żółtka które rozgniatamy widelce lub przecieramy przez sitko i dodajemy je do twarożku wymieszanego z mlekiem, doprawionego solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Twarożek dzielimy na trzy części. 

Do jednej dodajemy ketchup, do drugiej chrzan tarty a do trzeciej posiekaną natkę pietruszki.

Tak przygotowanymi pastami wypełniamy połówki jajek.

Dekorujemy plasterkiem ogórka konserwowego, oprószamy papryką mieloną słodką oraz świeżo mielonym pieprzem.  
Jajka faszerowane
Jajka ugotować na twardo,opłukać zimną wodą i obrać ze skorupek
Jajka faszerowane
Jajka przekroić wzdłuż na połówki,wyjąć żółtka
Jajka faszerowane
Żółtka dodac do twarożku wymieszanego z mlekiem oraz solą i pieprzem
Jajka faszerowane
Pastę podzielić na trzy części do każdej dodać inne dodatki