PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Jajka faszerowane Bekon & Cheddar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysłowe jajka faszerowane w stylu amerykańskim - nie tylko dla amatorów tej kuchni. Można je zrobić na pikantnie z dodatkiem chili.

Jajka faszerowane Bekon & Cheddar

Składniki:

Jajka faszerowane Bekon & Cheddar

 

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 6 plasterków boczku
  • 3 łyżki startego sera cheddar
  • papryka w proszku (chili lub łagodna)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane Bekon & Cheddar
Boczek smażymy na złoto i odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka, które ucieramy na gładką masę z serem i majonezem. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką – w zależności od tego, czy mają być ostre czy łagodne, wybieramy chili lub łagodną. Pasty nie trzeba dosalać ze względu na słone dodatki. Na koniec dodajemy boczek pokrojony w kosteczkę. Powstałym farszem nadziewamy połówki jajek. Całość przyozdabiamy startym serem, papryką w proszku i świeżymi ziołami.