gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Jajka faszerowane mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane jajka podaję jako dodatek do kolacji. Jajka są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Jajka faszerowane mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane mielonym

 

  • 6 jajek
  • 250 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 mniejsza cukinia
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane mielonym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka, które przekładamy do miski. Żółtka w misce dusimy widelcem. Cebulę obieramy i podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy (mieszając co jakiś czas). Cukinię obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa mielonego. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, podsmażamy. Na koniec dodajemy ketchup, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Gorące mięso z cukinią przekładamy do żółtek i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy białka jajek i układamy na talerzu.
Jajka faszerowane mielonym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka, które przekładamy do miski.
Jajka faszerowane mielonym
Cebulę obieramy i podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy.
Jajka faszerowane mielonym
Do mięsa dodajemy cukinię oraz ketchup i koncentrat pomidorowy.
Jajka faszerowane mielonym
Do żółtek dodajemy podsmażone mięso z cukinią.