Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka faszerowane to prosta w przygotowaniu i jednocześnie smaczna przystawka. Tutaj proponuję jajka z farszem z podsmażonych na maśle pieczarek, z dodatkiem startego parmezanu oraz świeżego koperku.

Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem

 

  • 5 jajek
  • 100 gram pieczarek
  • 25 gram parmezanu
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem
Jajka gotujemy na twardo, a gdy przestygną, obieramy, przecinamy na połówki i delikatnie wyjmujemy żółtka. 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki przez kilka minut, Oprószamy je solą i papryką ostrą.

Dodajemy pieczarki do żółtek.

Parmezan ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również majonez, chrzan oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Nakładamy farsz do jajek.
Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem
Jajka gotujemy na twardo, a gdy przestygną, obieramy, przecinamy na połówki i delikatnie wyjmujemy żółtka.
Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem
Żółtka rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich pieczarki.
Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem
Parmezan ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników.
Jajka faszerowane pieczarkami i parmezanem
Dodajemy również majonez, chrzan oraz posiekany koperek.