edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Jajka faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka faszerowane pieczarkami to przepis na prostą i szybką przystawkę na wszelkiego rodzaju okazję, a zwłaszcza idealnie sprawdzą jako dodatek na Wielkanocy stół.

Jajka faszerowane pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane pieczarkami

 

  • 4 ugotowane jajka
  • 4-5 pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 -2 łyżki masła lub oleju do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pieczarkami
1. Jajka gotujemy na twardo.

2. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

3. Pieczarki myjemy i kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. Szczypiorek siekamy na drobne kawałeczki.

5. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Do miseczki przekładamy podsmażone pieczarki, dodajemy żółtka z ugotowanych jajek oraz szczypiorek.

7. Dodajemy majonez oraz ewentualnie sól i pieprz. Wszystko mieszamy razem.

8. Tak przygotowaną masę wypełniamy białka ugotowanych jajek.

9. Dekorujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jajka faszerowane pieczarkami
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę i podsmażamy najlepiej na maśle
Jajka faszerowane pieczarkami
Dodajemy do cebulki pokrojone pieczarki i dusimy do miękkości
Jajka faszerowane pieczarkami
Do miseczki z podsmażonymi pieczarkami i cebulką dodajemy zółtka jajek
Jajka faszerowane pieczarkami
Dodajemy posiekany szczypiorek oraz majonez i wszystko mieszamy