Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka faszerowane to jedna z naszych ulubionych przystawek wielkanocnych. W tym roku na naszym stole zagościły m.in. jajka faszerowane tuńczykiem i groszkiem.

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku

Składniki:

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku

 

  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/3 puszki drobnego groszku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + natka do dekoracji
  • majonez - ilość według uznania
  • sól
  • pieprz
  • rukola do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku

ETAP 1:

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku
Jaja ugotowałam na twardo i odstawiłam do ostudzenia

Jaja ugotowałam na twardo, obłupiłam i odstawiłam do ostudzenia.
Następnie jajka pokroiłam na połówki i wyjęłam żółtka.

ETAP 2:

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku
Do farszu wykorzystałam m.in. drobny groszek z puszki

Groszek dokładnie odsączyłam z zalewy, to samo zrobiłam z tuńczykiem. Tuńczyka rozdrobniłam widelcem.

ETAP 3:

Jajka z farszem z tuńczyka i groszku
Składniki farszu łączymy ze sobą w miseczce

Groszek i tuńczyka przełożyłam do miseczki. Dodałam posiekany szczypiorek, posiekaną natkę oraz żółtka jaj pokrojone w kostkę. Dodałam sól, pieprz i majonez. Wymieszałam i dodatkowo farsz rozdrobniłam lekko widelcem.

ETAP 4:

Białka jaj ułożyłam na talerzu. Miejsca po żółtkach wypełniłam farszem.
Na każdym jajku użyłam odrobinę natki pietruszki. Do dekoracji wykorzystałam też rukolę.