PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Jajka faszerowane w szynce włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy zobaczyłam te jajeczka na jednej z reklam na gotujmy.pl od razu wiedziałam, że muszę je sobie zrobić!

Jajka faszerowane w szynce włoskiej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka faszerowane w szynce włoskiej

 

  • 6 jajek
  • 6 plastrów szynki włoskiej suszonej
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane w szynce włoskiej
Jajka gotujemy na twardo. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy. Z każdego jajka ścinamy około 1/3 od strony wierzchołka i delikatnie od drugiej strony, aby można było stabilnie jajko postawić. Z jajek usuwamy żółtka i ugniatamy z resztkami białka, majonezem, parmezanem i przyprawami na gładka pastę. Jajka obwijamy w plasterki szynki. Następnie nadziewamy je pastą jajeczną. Dla lepszego efektu posypujemy jajka posiekaną świeżą lub suszoną natką pietruszki.
Jajka faszerowane w szynce włoskiej
Etap 1 Przygotowanie wydmuszek z białek.
Jajka faszerowane w szynce włoskiej
Etap 2 Białka owijamy włoską szynką suszoną.