Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jajka na miękko z wkładką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jajka na miękko to nie tylko delikatna propozycja na śniadanie . Przetestowałam kilka wersji jajek na pół miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami.

Jajka na miękko z wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka na miękko z wkładką

 

  • jajka ( tu 2 sztuki)
  • majonez ( po pół łyżeczki na jajko )
  • wiórki łososiowe lub ,, strzępki" wędzonego łososia ( po łyżeczce na jajko)
  • pieprz czarny mielony ( po szczypcie na jajko )
  • koperek -- po kilka malutkich gałązek na jajko

 

Sposób przygotowania:

Jajka na miękko z wkładką
Ugotować na pół miękko jajka. Ostudzić. Umieścić jajka w kieliszkach do podawania jajek na miękko. Obrać czubki jajek ze skorupek. Wybrać trochę białka i żółtka. Posypać jajka szczyptą pieprzu. W każde jajko włożyć po pół łyżeczki majonezu , a na niego wiórki łososiowe. Udekorować koperkiem. Podawać na zimno najlepiej z malutkimi grzaneczkami z chleba tostowego ( paski ).
Jajka na miękko z wkładką
Ugotować na pół miękko jajka ( żółtko ma być pół płynne )
Jajka na miękko z wkładką
Obrać górę jajek ze skorupek -umieścić w kieliszkach do jajek
Jajka na miękko z wkładką
Wybrać górną warstwę jajek- posypać szczyptą pieprzu
Jajka na miękko z wkładką
W każdym jajku umieścic odrobinę majonezu i wiórek z mintaja lub łososia

Tagi:

jajko jajka