pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Jajka nadziewane bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka ze smacznym i prostym w przygotowaniu farszem z bobu.

Jajka nadziewane bobem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka nadziewane bobem

 

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3/4 szklanki ugotowanego bobu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 plasterek wędzonego boczku lub kawałek kiełbasy

 

  • Do dekoracji:
  • kilka liści sałaty i świeży koperek

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane bobem
Z ugotowanego i ostudzonego bobu zdjąć skórkę, następnie rozgnieść go widelcem. Jajka przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka i rozgnieść je razem bobem. Do rozgniecionego żółtka i bobu dodać majonez, sól, pieprz do smaku. Wymieszać składniki i pastą z bobu nadziewać jajka. Ułożyć jajka na sałacie. Kiełbaskę/boczek pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Podsmażoną kiełbaską okrasić przygotowane jajka.
Jajka nadziewane bobem
Składniki: jajka, bób, majonez, pieprz, sól, kiełbaska lub boczek.
Jajka nadziewane bobem
Bób rozgnieść z żółtkami i wymieszać z majonezem i przyprawami. Wydrążone jajka wypełnić farszem.
Jajka nadziewane bobem
Kiełbaskę lub boczek podsmażyc na patelni i przyozdobić nia nadziane farszem jajka.