haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jajka sadzone na po śródziemnomorsku - na kolorowej poduszce ze szpinaku i pomidorów, to smaczne śniadanie, obiad lub kolacja. Doskonale smakuję i pięknie pachnie. Tylko jeść!

Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach

 

  • 4 jajka
  • 100 gram świeżego szpinaku (baby spinach)
  • 300 gram małych pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli - średnio ostra (medium)
  • dwie garści startego żółtego sera
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 zmielonego kminu rzymskiego (lub kminku)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach
1. Olej rozgrzałam na średnim ogniu i zeszkliłam na nim połowę czosnku razem ze szczypta soli.

2. Dodałam szpinak i mieszałam aż zrobi się miękki.

3. Wrzuciłam pomidorki, cukier, pokrojone w drobniutka kosteczkę chilli, kminek i oregano.

Delikatnie wymieszałam i dusiłam ok. 10 minut. Doprawiłam do smaku.

4. W mieszance na patelni zrobiłam łopatką 4 otwory, delikatnie rozsuwając warzywa i do każdego wbiłam po całym jajku. Posypałam startym żółtym serem, przykryłam, zmniejszyłam ogień i dusiłam 8 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.

5. Posypałam posiekana natką pietruszki i gotowe! Do tego tost i niebo w gębie
Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach
Jajaka wbijamy do zrobionych w mieszance warzywnej otworów i posypujemy serem.
Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach
Kolorowa mieszankę szpinaku, pomidorków i chilli podduszamy na patelni.
Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach
Szpinak wrzucamy na zeszklony czosnek i podsmażamy.
Jajka po śródziemnomorsku na szpinaku i pomidorach
Wszystko czego potrzebujemy, to jajka, szpinak, pomidory, chilli i pietruszka.