Sposób przygotowania:
Krokiety ze szpinakiem i białym seremETAP 1
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 2
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta, formując naleśniki.
Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
ETAP 3
NADZIENIE: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu jak straci na objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
W misce umieszczamy przygotowany szpinak, cebulę, starty ser żółty oraz biały ser. Całość mieszamy doprawiając do smaku.
ETAP 4
Na każdy z usmażonych naleśników nakładamy porcje szpinakowego nadzienia.
ETAP 5
Brzegi naleśników zawijamy do środka. Całość rolujemy, formując krokiety (rulon zamknięty).
Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Gotowe podajemy na ciepło.
SylaUla
gusia1000