jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Krokiety ze szpinakiem i białym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krokiety to danie na które skusi się większość z nas. Świeżo przygotowane z chrupiącą panierką smakują pysznie. Do tego polecam delikatne szpinakowe nadzienie. Całość smakuje rewelacyjnie.

Krokiety ze szpinakiem i białym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety ze szpinakiem i białym serem

CIASTO:

DODATKOWO:

NADZIENIE:

  • Ok 400 gram świeżych liści szpinaku,
  • 200 gram sera twarogowego dobrze odciśniętego,
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krokiety ze szpinakiem i białym serem

ETAP 1

Krokiety ze szpinakiem i białym serem
sporządzamy naleśnikowe ciasto

CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 2

Krokiety ze szpinakiem i białym serem
kolejno smażymy naleśniki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta, formując naleśniki.
Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.

ETAP 3

Krokiety ze szpinakiem i białym serem
w misce umieszczamy składniki nadzienia

NADZIENIE: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu jak straci na objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.

W misce umieszczamy przygotowany szpinak, cebulę, starty ser żółty oraz biały ser. Całość mieszamy doprawiając do smaku.

ETAP 4

Krokiety ze szpinakiem i białym serem
nadzienie nakładamy na usmażone naleśniki

Na każdy z usmażonych naleśników nakładamy porcje szpinakowego nadzienia.

ETAP 5

Krokiety ze szpinakiem i białym serem
formujemy krokiety zwijając naleśniki w rulon zamknięty

Brzegi naleśników zawijamy do środka. Całość rolujemy, formując krokiety (rulon zamknięty).
Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Gotowe podajemy na ciepło.