jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Łosoś z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To szybkie w przygotowaniu, sezonowe danie z wykorzystaniem truskawek. Polecam wielbicielom łososia i słodkich smaków. Prezentuje się i smakuje pysznie.

Łosoś z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z truskawkami

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • zielona sałatka do podania,
  • koperek do posypania

Sposób przygotowania:

Łosoś z truskawkami

ETAP 1

Łosoś z truskawkami
umyte truskawki osuszamy

Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy.

ETAP 2

Łosoś z truskawkami
przyprawami oprószamy łososia

Filet z łososia myjemy i osuszamy. Tak przygotowany skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rybę oprószamy do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

ETAP 3

Łosoś z truskawkami
łososia smażymy z obu stron

Tak przygotowanego łososia smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju.

ETAP 4

Łosoś z truskawkami
w garnuszku łączymy składniki sosu

Między czasie w oddzielnym garnuszku umieszczamy miód oraz ocet balsamiczny.

Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu około 2-3 minuty do momentu jak sos zgęstnieje.

ETAP 5

Łosoś z truskawkami
sosem okraszamy talerze przed podaniem

Gotowy zdejmujemy z ognia. Tak przygotowanym polewamy dwa talerze, przeznaczone do podania dania.

Z sosu na talerzu wykonujemy ozdobne linie.

Na sos wykładamy porcje ryby. Na rybę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość oprószamy posiekanym koperkiem.

Rybę podajemy w towarzystwie zielonej sałaty.