Sposób przygotowania:
Łosoś z truskawkamiETAP 1
Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy.
ETAP 2
Filet z łososia myjemy i osuszamy. Tak przygotowany skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rybę oprószamy do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
ETAP 3
Tak przygotowanego łososia smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju.
ETAP 4
Między czasie w oddzielnym garnuszku umieszczamy miód oraz ocet balsamiczny.
Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu około 2-3 minuty do momentu jak sos zgęstnieje.
ETAP 5
Gotowy zdejmujemy z ognia. Tak przygotowanym polewamy dwa talerze, przeznaczone do podania dania.
Z sosu na talerzu wykonujemy ozdobne linie.
Na sos wykładamy porcje ryby. Na rybę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość oprószamy posiekanym koperkiem.
Rybę podajemy w towarzystwie zielonej sałaty.
SylaUla
gusia1000