Sposób przygotowania:
Łosoś z truskawkamiETAP 1
 
Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy.
ETAP 2
 
Filet z łososia myjemy i osuszamy. Tak przygotowany skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie rybę oprószamy do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
ETAP 3
 
Tak przygotowanego łososia smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju.
ETAP 4
 
Między czasie w oddzielnym garnuszku umieszczamy miód oraz ocet balsamiczny. 
Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu około 2-3 minuty do momentu jak sos zgęstnieje.
ETAP 5
 
Gotowy zdejmujemy z ognia. Tak przygotowanym polewamy dwa talerze, przeznaczone do podania dania. 
Z sosu na talerzu wykonujemy ozdobne linie. 
Na sos wykładamy porcje ryby. Na rybę wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość oprószamy posiekanym koperkiem. 
Rybę podajemy w towarzystwie zielonej sałaty.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla
gusia1000