Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzuETAP 1
NADZIENIE: Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kwiatuszki bzu obieramy z baldachimów.
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz masło. Składniki siekamy nożem, wlewamy stopniowo gorącą wodę. Po dodaniu wody zagniatamy ciasto w dłoniach, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
ETAP 2
Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła.
ETAP 3
Na każdą porcje ciasta nakładamy porcje truskawek (2-3 sztuki, w zależności od wielkości), które posypujemy kwiatuszkami bzu.
ETAP 4
Po nałożeniu nadzienia formujemy pierogi, dokładnie sklejając brzegi ciasta.
ETAP 5
Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
Odcedzone pierogi porcjujemy na talerze. Następnie polewamy je delikatnie śmietaną, posypujemy cukrem, kwiatuszkami i podajemy.
SylaUla
gusia1000