jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego, bez pierogów z ich udziałem. Polane śmietanką smakują jak żadne inne. Tak też myślałam, do puki nie odkryłam połączenia kwiatów bzu z tymi owocami.

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

NADZIENIE:

  • Litrowa miseczka truskawek,
  • 2-3 baldachimy kwiatów czarnego bzu

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
  • ok 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

ETAP 1

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu
zagniatamy elastyczne ciasto

NADZIENIE: Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kwiatuszki bzu obieramy z baldachimów.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz masło. Składniki siekamy nożem, wlewamy stopniowo gorącą wodę. Po dodaniu wody zagniatamy ciasto w dłoniach, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 2

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu
z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła

Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła.

ETAP 3

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu
na wyciete koła nakładamy nadzienie

Na każdą porcje ciasta nakładamy porcje truskawek (2-3 sztuki, w zależności od wielkości), które posypujemy kwiatuszkami bzu.

ETAP 4

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu
mocno i dokładnie sklejamy pierogi

Po nałożeniu nadzienia formujemy pierogi, dokładnie sklejając brzegi ciasta.

ETAP 5

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu
gotujemy pierogi w lekko osolonej wodzie

Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.

Odcedzone pierogi porcjujemy na talerze. Następnie polewamy je delikatnie śmietaną, posypujemy cukrem, kwiatuszkami i podajemy.