Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Schabowy z jajkiem sadzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jeden dodatkowy składnik i tradycyjny kotlet schabowy zmienia swoje oblicze. Ten usmażony na smalcu zaserwowany z jajkiem sadzonym smażonym na maśle przenosi nas do dobrej austriackiej knajpki. Polecam.

Schabowy z jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy z jajkiem sadzonym

 

Sposób przygotowania:

Schabowy z jajkiem sadzonym
Mąkę, bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerze. 2 jajka wybijamy na talerzyk, lekko solimy, pieprzymy i za pomocą widelca lekko je ubijamy. Kotlety schabowe rozbijamy oprószamy lekko solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące (nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w bułce tartej (dociskamy dokładnie aby bułka pokryła całego kotleta). Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.

W czasie kiedy kotlety się smażą na następnej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wbijamy po 1 jajku, oprószamy każde solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dzięki wytworzonej w ten sposób parze jajko zetnie się szybciej. Smażymy do momentu aż całe białko się zetnie tj. około 2-3 minut.

Usmażone na złoty kolor kotlety przekładamy na talerze, na każdym kotlecie kładziemy usmażone jajko, serwujemy gorące.

Smacznego.
Schabowy z jajkiem sadzonym
Schabowego rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
Schabowy z jajkiem sadzonym
Panierujemy go mące, jajku i bułce tartej
Schabowy z jajkiem sadzonym
Smazym y na złoty kolor na rozgrzanym smalcu
Schabowy z jajkiem sadzonym
Na maśle smażymy jajko sadzone, usmazone wykładamy na kotleta

Tagi:

mięsa schab