Sposób przygotowania:
Schabowy z jajkiem sadzonym
Mąkę, bułkę tartą wsypujemy na dwa oddzielne talerze. 2 jajka wybijamy na talerzyk, lekko solimy, pieprzymy i za pomocą widelca lekko je ubijamy. Kotlety schabowe rozbijamy oprószamy lekko solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące (nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w bułce tartej (dociskamy dokładnie aby bułka pokryła całego kotleta). Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.
W czasie kiedy kotlety się smażą na następnej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wbijamy po 1 jajku, oprószamy każde solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dzięki wytworzonej w ten sposób parze jajko zetnie się szybciej. Smażymy do momentu aż całe białko się zetnie tj. około 2-3 minut.
Usmażone na złoty kolor kotlety przekładamy na talerze, na każdym kotlecie kładziemy usmażone jajko, serwujemy gorące.
Smacznego.
Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdego kotleta panierujemy najpierw w mące (nadmiar strzepujemy ), następnie w jajku a na koniec w bułce tartej (dociskamy dokładnie aby bułka pokryła całego kotleta). Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.
W czasie kiedy kotlety się smażą na następnej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wbijamy po 1 jajku, oprószamy każde solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy 2 łyżki wody i przykrywamy. Dzięki wytworzonej w ten sposób parze jajko zetnie się szybciej. Smażymy do momentu aż całe białko się zetnie tj. około 2-3 minut.
Usmażone na złoty kolor kotlety przekładamy na talerze, na każdym kotlecie kładziemy usmażone jajko, serwujemy gorące.
Smacznego.
zosiani