karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie danie na ciepło, które smakuje obłędnie, a w trakcie przygotowywania powoduje, że cała kuchnia pachnie pysznościami.

Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim

 

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki papryki suszonej wędzonej
  • 10 dag wędliny
  • 80 g papryki czerwonej (1 mała lub ¾ dużej)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • szczypta czubrycy zielonej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Mąkę, jajko, mleko, oliwę i proszek do pieczenia zmiksować jak na ciasto. Wędlinę oraz umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość gęsta, w lepkości może przypominać np. ciasto na placki ziemniaczane.

Wymieszaną masę nakładać na rozgrzany na patelni tłuszcz tworząc niewielki płaskie placki. Smażyć z obu stron na niewielkiej mocy, do czasu uzyskania złotego koloru i do momentu aż dana strona będzie dobrze połączona, nierozpadająca się.

Podawać ze śmietaną lub ketchupem, bądź jako dodatek do surówek.

Z tych składników zrobiłam 8 sztuk placków, gdzie jeden smażony placek to masa odpowiadająca jednej łyżce.
Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Do ciasta dołączamy posiekaną paprykę oraz wędlinę
Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Ciasto uzyskuje pomarańczowy kolor na skutek dodania do niego papryki suszonej wędzonej
Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Masa powinna przypominać konsystencją ciasto na placki ziemniaczane
Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Na patelnię nakładać łyżką po jednej porcji ciasta.
Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Smażyć z obu stron na złoty kolor