Sposób przygotowania:
Placuszki z papryką i czosnkiem niedźwiedzim
Mąkę, jajko, mleko, oliwę i proszek do pieczenia zmiksować jak na ciasto. Wędlinę oraz umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać zioła, przyprawy i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być dość gęsta, w lepkości może przypominać np. ciasto na placki ziemniaczane.
Wymieszaną masę nakładać na rozgrzany na patelni tłuszcz tworząc niewielki płaskie placki. Smażyć z obu stron na niewielkiej mocy, do czasu uzyskania złotego koloru i do momentu aż dana strona będzie dobrze połączona, nierozpadająca się.
Podawać ze śmietaną lub ketchupem, bądź jako dodatek do surówek.
Z tych składników zrobiłam 8 sztuk placków, gdzie jeden smażony placek to masa odpowiadająca jednej łyżce.
Wymieszaną masę nakładać na rozgrzany na patelni tłuszcz tworząc niewielki płaskie placki. Smażyć z obu stron na niewielkiej mocy, do czasu uzyskania złotego koloru i do momentu aż dana strona będzie dobrze połączona, nierozpadająca się.
Podawać ze śmietaną lub ketchupem, bądź jako dodatek do surówek.
Z tych składników zrobiłam 8 sztuk placków, gdzie jeden smażony placek to masa odpowiadająca jednej łyżce.