Sposób przygotowania:
Szarlotka z dżemem porzeczkowym i piankąETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wstawić do lodówki i schłodzić również 1/3 ciasta.
ETAP 2:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Oprószyć delikatnie cynamonem i wymieszać.
ETAP 3:
Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budyń w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej.
ETAP 4:
Na schłodzonym cieście rozsmarować dżem, rozłożyć jabłka i wyłożyć piankę budyniową. Wyrównać, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60 min. Smacznego :)
Justi2401
Mniam1
Dziękuję bardzo ;)
SylaUla