SUPERPRZEPIS

Laksa z kurczakiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Laksa z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Laksa to zupa popularna w Azji zwłaszcza w Malezji. Przyrządzana jest z mleczka kokosowego i czerwonej pasty curry. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca (za sprawą curry właśnie) więc idealnie sprawdza się w jesienno-zimowym czasie.

Składniki:

Laksa z kurczakiem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Sok z ¼ limonki
  • 100 gram makaronu Vermicelli
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 garść liści kolendry
  • 1 garść liści mięty
  • 1 czerwona chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Laksa z kurczakiem
Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w paseczki.

Do garnka wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy pastę curry i przesmażamy ją przez 1 minutę.

Kiedy z garnka zacznie unosić się aromat curry dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy całość 5 minut.

Do przesmażonego kurczaka dodajemy zamrożony groszek, wlewamy bulion i gotujemy całość 15 minut. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i sok z limonki – gotujemy 5 minut.

Do gorącej zupy dodajemy makron – zupę wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

Do zupy dodajemy liście kolendry i mięty – mieszamy i serwujemy gorącą posypaną posiekanym chilli i liśćmi kolendry i mięty, smacznego ; )
Laksa z kurczakiem
Do garnka wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy pastę curry i przesmażamy ją przez 1 minutę.
Laksa z kurczakiem
Kiedy z garnka zacznie unosić się aromat curry dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy całość 5 minut.
Laksa z kurczakiem
Do przesmażonego kurczaka dodajemy zamrożony groszek, wlewamy bulion i gotujemy całość 15 minut. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i sok z limonki – gotujemy 5 minut
Laksa z kurczakiem
Do gorącej zupy dodajemy makron – zupę wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Do zupy dodajemy liście kolendry i mięty – mieszamy i serwujemy gorącą posypaną posiekanym chilli i liśćmi kolendry i mięty, smacznego ; )

Tagi:

zupa