Sposób przygotowania:
Jajka sadzone w wodzie i okraszone puree
Obrać i umyć ziemniaki. Zalać wodą . Osolić i ugotować do miękkości. Boczek pokroić drobno . Usmażyć na patelni na rumiano wytapiając tłuszczyk. Odcedzić ziemniaki . Utłuc ziemniaki na puree i wymieszać z boczkiem, tłuszczykiem z boczku ( ok. 3 łyżek)i szczypiorkiem. Na małą patelnię wlać kilka łyżek wody. Wsypać szczyptę soli. Delikatnie wbić jajko i ogrzewać na bardzo małym gazie aż białko się zetnie. Tak samo zrobić z drugim jajkiem *. Podawać formując z puree krążek .Na nim ułożyć sadzone jajko. Dekorować kiełkami rzodkiewki. * Najlepiej by było smażyć je jednocześnie na 2 patelniach - jak nie to pierwsze zsunąć z patelni łopatką do mięs na ogrzany talerz i przykryć by nie ostygło. Są też specjalne obręcze do smażenia w nich jajek -są wtedy równomiernie okrągłe i można smażyć ich więcej na jednej patelni. ** Osobno podałam mizerię z utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka) obranych ogórków ( ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą, cukrem i mielonym pieprzem).