Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Jajka sadzone z pieczarkami :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Można podawać na ciepłe śniadanie lub szybkie danie obiadowe z ziemniakami puree .

Jajka sadzone z pieczarkami :

Składniki:

Jajka sadzone z pieczarkami :

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone z pieczarkami :
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki .Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i usmażyć połówki pieczarek na rumiano z obu stron .Dołożyć trzecią łyżkę masła .Pieczarki odsunąć na boki patelni ( symetrycznie na około ). W środek wbić jajka .Zmniejszyć gaz .Pieczarki delikatnie przełożyć na białka tak by jajka były nimi otoczone . Posolić , lekko posypać pieprzem . Przykryć patelnię pokrywką i na małym gazie ( tak by spód się nie zarumienił za mocno ) dosmażyć jajka .Trzeba zaglądać co chwilę i pilnować by białko ścięło się całkowicie ,a żółtko było pół- płynne ( to jak mocno będzie ścięte żółtko zależy od tego jakie kto lubi – ja wolę mocniej usmażone ).Jajka zsunąć łopatką na ogrzany talerz i podawać bezpośrednio po zrobieniu.

To są teoretycznie dwie małe porcje , lub jedna normalna .Jeśli potrzeba zrobić więcej porcji to trzeba to robić albo na kilku patelniach jednocześnie , lub przygotowywać pojedyncze porcje i wstawiać je przełożone na talerz ( półmisek ) do ogrzanego ( wyłączonego piekarnika bo inaczej zanim się zrobi ostatnią porcję – pierwsza będzie już zimna .