marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka toczone w sezamie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka dać do garnka z wodą i gotować z 10 min.Przelać zimną wo- -dą,obrać ze skorupek,obtoczyć w jaju i sezamie.Smażyć na rozgrzanym oleju.

Jajka toczone w sezamie.

Składniki:

Jajka toczone w sezamie.

 

  • 6 dużych jajek ugotowanych na twardo,
  • 500 g.sezamu,
  • 1 rozkłócone surowe jajko,
  • olej do smażenia,
  • sos ostry do polania,np.chilli lub tabasco,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Jajka toczone w sezamie.
Wybrać sześć dużych jaj i ugotować na twardo,a następnie dać pod
kran z zimną wodą,by ostudzić je i obrać ze skorupek.Roztrzepać jedno surowe jajo i obtaczać wszystkie sześc jaj w nim i sezamie,o-
-bracając i przyciskając lekko każde z nich,aby ziarenka sezamu się trzymały.Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i kłaść obto-
-czone jajka łopatką kuchenną na lekko skwierczący tłuszcz.Smażyć
z 3-5 min.obracając jajka,aby całe się obsmażyły.Wyjąć zrumienione jaja łyżką cedzakową,osączyć z tłuszczu i kłaść na tal-
-erz.Przekroić je na wpół poprzek i ułożyć połówki na talerzu do góry dnem i posolić,a nawet pokropić ostrym sosem przez dozownik.Po-
-dawać ciepłe.

Tagi:

jajko sosy jajka