Sposób przygotowania:
Jajka w cieście chlebowymPrzygotowywanie ciasta
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10 x 8 cm.
ETAP 2:
Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką.
ETAP 3:
Na szynce ułożyć jajko.
Pieczenie i studzenie
Zlepić ciasto, formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200 st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, aby miały ładnie przyrumienioną skórkę ) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
(inspiracja/źródło: książka Chleb, domowa piekarnia Pawła Kucharskiego)
marietta