lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Jajka w curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne jajka w sosie na ciepło lub na zimno...

Jajka w curry

Składniki:

Jajka w curry

 

  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki rosołu
  • 1 cebula
  • 1/2 małego selera
  • 4 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jajka w curry
Jajka gotujemy na twardo. Wodę, w której gotujemy jajka solimy, ponieważ później lepiej ściąga się skorupki. Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i przemywamy jeszcze wodą. Jajka kroimy na połówki. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas szczypania nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w drobną kostkę. Seler obieramy, myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę oraz seler. W rondelku roztapiamy masło, a później dodajemy do niego mąkę i dobrze mieszamy. Do tego wlewamy rosół, a po chwili dodajemy również curry. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. Przekrojone na pół jajka układamy na półmisku, a następnie polewamy zrobionym sosem. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka