Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sympatyczne jajeczka - idealne na śniadania i kolacje. Cieszą oko i podniebienie.

Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • kiełki brokuła,
  • kiełki rzodkiewki,
  • Szczypiorek cienki,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.
  • papryka ostra

 

Sposób przygotowania:

Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek
Do wykonania farszu można użyć dowolnych kiełek. Kiełki i szczypiorek dokładnie płuczemy, a gdy wyschnie siekamy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu obieramy. Z jajek delikatnie ścinamy czubek i ze środka wyjmujemy żółtko. Żółtka wkładamy do miski i ucieramy z posiekanymi kiełkami i szczypiorkiem, doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i dodając majonezu. Przygotowanym farszem wypełniamy wnętrza jajek i całość przykrywamy ściętą częścią. Jajeczka tak przygotowane prezentują się nadzwyczaj ładnie na talerzyku.
Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek
Kiełki i szczypiorek płuczemy i drobno siekamy.
Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek
Jajka gotujemy na twardo, odcinamy górę i wyjmujemy żółtko.
Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek
Żółtka wkładamy do miski, dodajemy kiełki i szczypiorek.
Jajka w czapeczkach z farszem z kiełek
Tak powstałym farszem napełniamy puste jajka, smacznego :)

Tagi:

jajko jajka