Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Jajka w galarecie z kawiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa ta może stanowić miłą odmianę np. po jajkach w sosie tatarskim.

Jajka w galarecie z kawiorem

Składniki:

Jajka w galarecie z kawiorem

 

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny instant
  • 8 krótkich gałązek koperku
  • po łyżce czarnego i czerwonego kawioru

Sposób przygotowania:

Jajka w galarecie z kawiorem
Bulion zagotować, wymieszać z powoli wsypywaną żelatyną, by całkowicie się rozpuściła, wystudzić. Do ośmiu jednakowych, dość wysokich wyziębionych kokilek lub szklaneczek wlać 1 - 2 łyżki zimnej, ale jeszcze płynnej galaretki. Schłodzić ją, by zakrzepła. Potem do każdego naczynka włożyć jajko, ustawiając je pionowo, znów wlać trochę galaretki, ponownie schłodzić. Na zastygłą w naczynkach galaretkę rozlać resztę płynnej galaretki, całkowicie zatapiając w niej jajka. W każdą porcję wetknąć małą gałązkę koperku i wstawić przekąskę do lodówki. Gdy galaretki we wszystkich kokilkach mocno stężeją, przełożyć je na półmisek. Wierzch każdej udekorować odrobiną kawioru. Podawać z pokrojoną na plastry lub cząstki cytryną albo limonką.