monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka na Wielkanocy stół podane w nieco innej formie.. są apetyczne, kolorowe, będą świetną ozdobą stołu i zachwycą gości, zapraszam

Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami

 

  • 3 jajka
  • 1 marchewka ( z rosołu)
  • 1,5 ogórka konserwowego
  • 3 strąki papryki konserwowej
  • 150 g mięsa z kurczaka ( może być z rosołu- ze skrzydełek, porcji rosołowej)
  • 250 ml rosołu
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Ugotowaną do miękkości marchewkę pokroić w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw i wyłożyć paskami dno silikonowej keksówki. Paprykę i ogórki konserwowe osuszyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do formy równomiernie je rozdzielając. Mięso oddzielić od kości i pokroić lub porwać w palcach na mniejsze kawałki. Również rozłożyć w formie. Ułożyć obrane jajka. Rosół zagotować i połączyć go z wrzącą wodą. 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę i powoli wlewać ja do garnka i mieszać z jego zawartością. Delikatnie wylać wywar do formy. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia na całą noc. Smacznego!
Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami
dno formy wyłożyć marchewką i dodać ogórki i paprykę
Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami
rozłożyć kawalki mięsa kurczaka
Jajka w galarecie z kurczakiem i warzywami
położyć jajka i zalać wywarem odłożyc do stężenia