wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Faszerowana rolada rybna w galarecie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chciałam zrobić coś innego niż zwykły karp w galarecie, więc powstała rolada rybna faszerowana grzybami, zalana oczywiście galaretą.

Faszerowana rolada rybna w galarecie

Składniki:

Faszerowana rolada rybna w galarecie

 

  • 1 karp
  • 40 dag filetu z dorsza (lub innej ryby)

 

 

  • ROLADA:
  • mięso z ryb (mi wyszło ok 70 dag z czego 15 dag jeszcze wybrałam z ugotowanych resztek)
  • pół bułki
  • 25 g kaszki manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, sól ziołowa
  • 20 dag pieczarek
  • 3 ugotowane marchewki (z wywaru)
  • oliwa

 

  • GALARETA
  • 1l wywaru
  • 20g żelatyny
  • 3 białka
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Faszerowana rolada rybna w galarecie
Karpia oddzielamy od kości i skóry, wybieramy mięso w miejscach gdzie nie ma ości, dodajemy do fileta z dorsza.



Pozostałe części ryby wrzucamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, dodajemy ziele, listek laurowy i gotujemy wywar. Solimy pod koniec gotowania.



Bułkę namaczamy w mleku, cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Mięso z ryby , bułkę i cebulkę mielimy, dodajemy jajko, sól, pieprz, kaszę mannę (surową), dokładnie ugniatamy na pulchną masę.



Pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem, mielimy razem z 3 ugotowanymi marchewkami.



2 grube warstwy gazy o wymiarach ok 15x15 układamy na blacie, na nie wykładamy warstwę mięsa z ryby, na środek pasek farszu grzybowego, z pomocą gazy zwijamy ciasno w roladę, wiążemy końce nitką, gotujemy na parze ok 30-40 minut.



Klarowanie galarety:

Do zimnego wywaru dodajemy 3 białka i łyżkę octu, mocno trzepiemy aby powstałą piana na wierzchu i stopniowo podgrzewamy. Białko po pewnym czasie powinno się oddzielić od wywaru. Odstawiamy 10 minut i wybieramy pianę z białkiem sitkiem. Cały wywar następnie cedzimy przez sitko wyłożone grubo gazą - wywar powinien być przezroczysty.



Na tacy układamy plastry rolady rybnej, kawałki marchewki, jajka, ogórka konswerowego, całość zalewamy schłodzoną galaretą, odstawiamy do lodówki do stężenia.