2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak przygotowane jajka pod kaparowo-chrzanową kołderką są kremowe lekko ostre i pyszne.Na świąteczny stół idealne!

Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie

 

  • 6-8 jaj

 

  • Sos:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu rosołowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżka chrzanu kremowego

Sposób przygotowania:

Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie
Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku,obieramy kroimy na połówki,układamy na półmisku. Cebulę siekamy drobno nożem.Podduszamy w rondelku na łyżce masła i oleju,kiedy będzie miękka dodać osączone z zalewy kapary,wsypać mąkę pszenną ,wlać ciepły bulion rosołowy,dołożyć chrzan i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając około 2-3 minut.Zaprawić sos śmietaną, dodajemy posiekany drobno szczypiorek,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem zalewamy jajka i podajemy.Najlepiej smakują z bułeczką pszenną.
Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie
jajka gotujemy na twardo cebulę siekamy drobno
Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie
cebulę dusimy na maśle z olejem wsypujemy mąkę
Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie
wlewamy bulion dodajemy kapary i chrzan ze słoiczka
Jajka w kaparowo-chrzanowym sosie
zaciągamy sos śmietaną dodajemy szczypiorek zalewamy sosem jajka i podajemy

Tagi:

sosy kapary