marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka w sosie chrzanowym z ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na wielkanocny stół podawane są nie tylko potrawy czy wypieki,ale i przystawki z jaj w sosie np.chrzanowym lub musztardowym

Jajka w sosie chrzanowym z ogórkami

Składniki:

Jajka w sosie chrzanowym z ogórkami

 

  • 10 jaj,
  • 6 korniszonów,
  • 1 cały korzeń chrzanu,
  • sok ze świeżej cytryny (bez pestek),
  • pudełko duze śmietany kwaśnej,
  • 2 jogurty naturalne duże,
  • sól morska,
  • 2 żółtka gotowane,
  • gałązki świeżej natki lub listki bazylii świeżej do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie chrzanowym z ogórkami
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą oraz obrać ze skorupek. Przekroić na połówki, a z dwóch jaj wybrać żółtka do sosu i rozgnieść w miseczce widelcem. Korzeń chrzanu opłukać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami., a następnie wymieszać ze śmietaną, jogurtami, żółtkami, szczyptą soli morskiej oraz pokrojonymi na kostkę korniszonami. Wszystko to skropić sokiem z cytryny, którą najpierw wycisnąć na wyciskarce, łyżeczką wybrać pestki i wyrzucić je. Wymieszać ponownie sos i wyłożyć go na półmisek szklany, gdzie przedtem powinno się ułożyć jajka do góry dnem i tak podawać je w sosie. Można udekorować przystawkę gałązkami natki świeżej lub bazylii.

Tagi:

beza bezy ogórki