eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Pulpety sos:chrzanowy lub musztardowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki obiad. Polecam z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym

Pulpety sos:chrzanowy lub musztardowy

Składniki:

Pulpety sos:chrzanowy lub musztardowy

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (dowolne)
  • główka cebuli
  • ząbek czosnku (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • przyprawy: pieprz, vegetta lub inne,
  • ziele angielskie (niekoniecznie)
  • 3-5 łyżek chrzanu tartego lub musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

Pulpety sos:chrzanowy lub musztardowy
Mięso mielone wymieszać z całym jajkiem oraz pokrojona drobno połową cebuli. Doprawić do smaku przyprawami.
W garnku lub dużym rondlu rozgrzać mocno olej. Z mięsa formować kulki o średnicy 4-5 cm.Kłaść na rozgrzany olej.
Obsmażyć równomiernie na złoto brązowy kolor.
Wrzucić pokrojoną w kostkę drugą połowę cebuli i ewentualnie ziele angielskie. Smażyć aż cebula będzie mocno brązowa a nawet lekko przypieczona. Wciskamy czosnek lub wsypujemy suszony.Zalewamy pulpety wodą. Mniej więcej do 2/3 wysokości pulpeta.(chyba że mamy bardzo duży garnek a mało pulpetów.Wody musi być na tyle, żeby sos nie stał się nijaki w smaku).
Lekko mieszamy i przyprawiamy do smaku. Przykrywamy.Gotujemy około 15-20 minut aż mięso będzie miękkie.Jeśli woda odparuje - dolewamy w razie konieczności.
Dodajemy 3-5 łyżek chrzanu lub musztardy. Wszystko zależy od tego jak ostre są albo jak bardzo ostry sos chcemy :)
Jeśli sos wydaje się nam zbyt kwaśny można dodać szczyptę cukru.
Rozrabiamy mąkę z wodą (konsystencja śmietany).Pamiętamy żeby nie było grudek.
Wlewamy do gotującego się sosu i mieszamy. Sos musi się jeszcze krótko zagotować.
Można podawać :)
smacznego!!