Sposób przygotowania:
Jajka w sosie wiosennym wg Pyzy
Jajka zalać zimną wodą, ugotować na twardo a po wystudzeniu obrać. W litrowym słoiku wymieszać wodę z koncentratem buraczanym - włożyć jajka. Zostawić na kilka godzin - od długości moczenia zależy intensywność koloru. Zabarwione jajka wyjąć, naciąć w połowie wysokości dookoła specjalnym nożykiem do carvingu, rozłożyć na dwie części. Jogurt wymieszać z przyprawą i majonezem. Dodać drobniutko posiekane rzodkiewki (można je zetrzeć na tarce), posiekaną lekko rzeżuchę, koperek. Doprawić sos do smaku.Na głęboki talerz albo półmisek wylać sos, ustawić na nim połówki jajek. Środki jajek oprószyć słodką papryką albo suszonymi pomidorami i całość przybrać zieleniną. Czas przygotowania nie obejmuje moczenia jajek bo można pokroić je bez barwienia.
kasiunia.1981