Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jajka zapiekane na makaronie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna potrawa na śniadanie i nie tylko.

Jajka zapiekane na makaronie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka zapiekane na makaronie

 

  • 10 dkg podgardla wieprzowego wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło do posmarowania foremek
  • 2 jajka
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • ketchup - wg uznania

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane na makaronie
Podgardle pokroić w małą kostkę, mocno zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podgardla i usmażyć ją. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić i dodać razem z odsączoną kukurydzą do podgardla. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2 foremki do zapiekania posmarować masłem, rozłożyć w nich makaron z dodatkami. Do każdej foremki wbić po jednym jajku, posypać przyprawą do kurczaka. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż jajka osiągną odpowiednią konsystencję). Podawać np. z ketchupem.
Jajka zapiekane na makaronie
Zrumienione pokrojone w kostkę podgardle z dodatkiem cebuli.
Jajka zapiekane na makaronie
Odcedzony makaron i odsączona kukurydza dodane do podgardla.
Jajka zapiekane na makaronie
Makaron z dodatkami przełożony do wysmarowanych foremek.
Jajka zapiekane na makaronie
Jajka wbite do foremek i posypane przyprawą do kurczaka.