Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane w boczku
Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia. Plastry boczku smażymy na patelni – z obu stron – do lekkiego zrumienienia. Gotowe przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Ostygnięte jajka obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Na każdym plasterku oczku układamy po połówce jajka, żółtkiem do góry.
Na jajku rozsmarowujemy majonez i lekko posypujemy solą ziołową. Tak przygotowane jajka zawijamy w plastry i spinamy wykałaczką.
Na wierzchu układamy ser żółty pokrojony w cienkie paseczki. Naczynie żaroodporne z zawiniętymi jajkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut. Tak przygotowane jajka zawijane w boczku podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Bardzo fajnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ćwikła.
Ostygnięte jajka obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Na każdym plasterku oczku układamy po połówce jajka, żółtkiem do góry.
Na jajku rozsmarowujemy majonez i lekko posypujemy solą ziołową. Tak przygotowane jajka zawijamy w plastry i spinamy wykałaczką.
Na wierzchu układamy ser żółty pokrojony w cienkie paseczki. Naczynie żaroodporne z zawiniętymi jajkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut. Tak przygotowane jajka zawijane w boczku podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Bardzo fajnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ćwikła.