aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Jajka zapiekane w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na ciepłą kolację polecam jajka zapiekane w tłuściutkim, chrupiącym boczku. Danie jest mega kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zrobić sobie „dzień dziecka”.

Jajka zapiekane w boczku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jajka zapiekane w boczku

 

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w boczku
Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do ostygnięcia. Plastry boczku smażymy na patelni – z obu stron – do lekkiego zrumienienia. Gotowe przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.

Ostygnięte jajka obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Na każdym plasterku oczku układamy po połówce jajka, żółtkiem do góry.

Na jajku rozsmarowujemy majonez i lekko posypujemy solą ziołową. Tak przygotowane jajka zawijamy w plastry i spinamy wykałaczką.

Na wierzchu układamy ser żółty pokrojony w cienkie paseczki. Naczynie żaroodporne z zawiniętymi jajkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10 minut. Tak przygotowane jajka zawijane w boczku podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Bardzo fajnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ćwikła.
Jajka zapiekane w boczku
Na dnie naczynia układamy przesmażone plastry boczku.
Jajka zapiekane w boczku
Na plastrach układamy połówkę ugotowanego na twardo jajka.
Jajka zapiekane w boczku
Na jajkach rozsmarowujemy majonez i posypujemy solą ziołową.
Jajka zapiekane w boczku
Całość dokładnie i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczką.
Jajka zapiekane w boczku
Wierzch posypujemy paseczkami żółtego sera. Zapiekamy 10 minut.

Tagi:

dania jajka