Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane z grzankami
2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem - po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów. Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak - dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C - trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.