kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Jajka zielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Coś na urozmaicenie śniadania.Świetne także na stół Wielkanocny.

Jajka zielone

Składniki:

Jajka zielone

 

  • 4 jajka na twardo
  • 10 dkg twarożku
  • 5 dkg tuńczyka
  • 1/2 sałaty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka zielone
Jajka przekrajamy wzdłuż na połowy.Wyjmujemy żółtka.Żółtka przecieramy razem z twarożkiem na jednolitą masę.Siekamy tuńczyka drobniutko i dodajemy do masy.Doprawiamy sokiem z cytryny,pieprzem i solą,Z masy formujemy kuleczki wielkości żółtek-powinno być ich 8. Otaczamy kuleczki w posiekanym drobniutko koperku.+++Sałatę układamy na półmisku i skrapiamy sosem winegret- sos robimy mieszając olej,ocet i sól.Na sałacie układamy jaja. Smacznego!