Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Jajko sadzone w wersji na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny, lekki deser przypominający jajko sadzone. Idealna propozycja na niedzielny deser dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Jajko sadzone w wersji na słodko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajko sadzone w wersji na słodko

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżki octu
  • Krem:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 3 połówki brzoskwiń z syropu

 

Sposób przygotowania:

Jajko sadzone w wersji na słodko
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj naprzemiennie żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlej olej. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlej ocet. Wymieszaj. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmij papier. Ostrym nożem wytnij w upieczonym ciaście owalne elipsy. Możesz to zrobić z pomocą przygotowanego z kartonu szablonu. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Przygotowaną śmietanę rozsmaruj na wykrojonych elipsach. Z połówek brzoskwiń zetnij czubek i połóż go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominało żółtko jajka. Gotowy deser schłódź godzinę w lodówce.
Jajko sadzone w wersji na słodko
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj naprzemiennie żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlej olej. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlej ocet. Wymieszaj.
Jajko sadzone w wersji na słodko
Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmij papier. Ostrym nożem wytnij w upieczonym ciaście owalne elipsy. Możesz to zrobić z pomocą szablonu.
Jajko sadzone w wersji na słodko
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Przygotowaną śmietanę rozsmaruj na wykrojonych elipsach.