Sposób przygotowania:
Jajko sadzone w wersji na słodko
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj naprzemiennie żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlej olej. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlej ocet. Wymieszaj. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmij papier. Ostrym nożem wytnij w upieczonym ciaście owalne elipsy. Możesz to zrobić z pomocą przygotowanego z kartonu szablonu. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj. Przygotowaną śmietanę rozsmaruj na wykrojonych elipsach. Z połówek brzoskwiń zetnij czubek i połóż go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominało żółtko jajka. Gotowy deser schłódź godzinę w lodówce.