kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajko-serce w parówce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Weekend rocznicowy za nami. Takie zakochane jajka otrzymał do łóżka mój mąż. Prosty i sympatyczny sposób na serwowanie jajka sadzonego w walentynki czy szczególne okazje.

Jajko-serce w parówce

Składniki:

Jajko-serce w parówce

 

  • parówki
  • jajka (tyle ile parówek)
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • koperek/szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jajko-serce w parówce
Parówki nacinamy wzdłuż pozostawiając około 1-2 cm wywijamy i spinamy wykałaczka tworząc serce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, gdy będzie ciepła dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się roztopi podsmażamy z jednej strony parówkowe serce. Przewracamy na drugą stronę i wbijamy delikatnie jajko. Solimy i doprawiamy białym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy aż białko się zetnie. Posypujemy świeżym koperkiem/szczypiorkiem.

Tagi:

jajko jajka