mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Serce z parówki i jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię kiedy przygotowywane przeze mnie potrawy wyrażają uczucia i cieszą oczy najbliższych:)

Serce z parówki i jajka

Składniki:

Serce z parówki i jajka

 

  • 2 długie parówki
  • 2 małe jajka
  • olej do smażenia- ok. 1-2 łyżeczki
  • małe wykałaczki
  • ew. pomidory i bazylia do ozdoby

Sposób przygotowania:

Serce z parówki i jajka
Każdą parówkę obieramy z osłonki, przecinamy wzdłuż, dokładnie w połowie, z jednej strony pozostawiając nie nacięty koniec (około 1,5-centymetrowy).
Ostrożnie i powoli wyginamy parówkę, tak aby otrzymać kształt serca. Końce spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie przenosimy na nią parówkowe kształty. W środek każdego wbijamy po jednym jajku, uważając, aby nie zniszczyć żółtka. Kiedy jajko ładnie się zetnie, a parówka zarumieni, obracamy całość na drugą stronę i jeszcze chwilę dosmażamy.

Podajemy z ulubioną surówką i ketchupem.

Tagi:

jajko jajka