nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jajko z foremki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przyjemnie, dość efektownie prezentujące się jajko ugotowane na twardo w kształcie foremki, babeczki. Jajko jest z dodatkiem kabanosa, jest smakowicie doprawione.

Jajko z foremki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajko z foremki

 

 

Sposób przygotowania:

Jajko z foremki
Blaszaną foremkę na babeczki wysmarować, natrzeć od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek. Na spód foremki dość drobno pokroić trochę kabanosa. Wbić całe jajko do foremki. Jajko oprószyć z wierzchu odrobiną soli i pieprzu oraz sporą dawką ziół prowansalskich. W garnuszku nastawić wodę w takiej ilości, by woda sięgała do około 2/3 wysokości blaszanej foremki po wstawieniu jajka do wody. Do garnuszka z wodą przełożyć jajko w foremce. Gotować jajko na niedużym płomieniu w garnku z nakrytą pokrywką przez około 15 minut. Ugotowane i lekko przestudzone jajko wyjąć z foremki na talerz, jajko sprawnie wydostaje się z foremki dzięki temu, że foremka była wcześniej natarta oliwą z oliwek.
Jajko z foremki
Kabanos drobno pokrojony do foremki wysmarowanej oliwą z oliwek.
Jajko z foremki
Jajko wbite do foremki i oprószone solą, pieprzem i solidną dawką ziół prowansalskich.
Jajko z foremki
Jajko gotowane w wodzie na niedużym płomieniu.