Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jajka zapiekane z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka z kukurydzą i żółtym serem zapieczone w kokilkach.

Jajka zapiekane z kukurydzą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka zapiekane z kukurydzą

 

  • 4 jajka
  • masło do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do posypania
  • sól do smaku
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane z kukurydzą
Foremki do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do każdej wbić po 1 jajku, oprószyć solą, posypać przyprawą do kurczaka. Do każdej włożyć po trochu pokrojonej w kostkę cebuli. Na każde jajko z cebulą nałożyć po 1 łyżce kukurydzy. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posypać nim jajka z kukurydzą. Jajka zapiekać w 180 stopniach tak długo, aż jajka uzyskają konsystencję jak nam najbardziej odpowiada (żółtko płynne lub ścięte). Można podawać z ketchupem.
Jajka zapiekane z kukurydzą
Jajka wbite do foremek i posypane pokrojoną cebulą.
Jajka zapiekane z kukurydzą
Konserwowa kukurydza nałożona na jajka z cebulą.
Jajka zapiekane z kukurydzą
Starty na tarce żółty ser posypany na jajka w kokilkach.