Sposób przygotowania:
Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Po pierwsze trzeba zaopatrzyć się w rękawice, które skutecznie ochronią dłonie przed bardzo ostrymi kolcami kasztanów. Ja używałam grubych gumowych rękawic do prac porządkowych, ale nie były one niestety w pełni skuteczne, więc nie polecam!
Można świeże kasztany przesuszyć i poczekać, aż same zaczną pękać, jednak nie jest to konieczne. Spokojnie można zdjąć kłujące łupinki nacinając je na krzyć ostrym nożykiem - na każdym kasztanie są zaznaczone przez naturę 3 lub 4 linie cięcia po przeciwnej stronie ogonka :)
Kiedy wszystkie kasztany są pozbawione zielonej łupiny należy je przebrać, bo często zdarza się, że w środku są 3-4 nasiona, ale tylko 1 lub 2 są ładnie wykształcone i masywne. Reszta jest pusta. Kasztany umyć, naciąć i wrzucić do garnka z gotującą się wodą, zmniejszyć płomień, nakryć garnek i gotować kilkanaście minut (dotyczy kasztanó świeżych!). Przecedzić.
Kiedy kasztany nieco ostygną, i będzie można bez poparzenia wziąć je do ręki, ostrym nożem zdjąć z każdego twardą łupinkę.
Otrzymane kasztany ciągle posiadają brązową włochatą łuskę, która jest niezmiernie uciążliwa do obrania - dlatego wystarczy kasztany przecisnąć przez dużą praskę do ziemniaków albo mniejszą do czosnku czy warzyw. Można też ubić na gorąco tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito.
Tak otrzymane puree przestudzić i zapakować do zamykanych niewielkich pojemników, które będą przechowywane w lodówce, jeśli kasztany nie zostaną zużyte zaraz po przygotowaniu. Takie pojemniczki można też zapakować do zamrażarki i wykorzystać kiedy indziej.
Można świeże kasztany przesuszyć i poczekać, aż same zaczną pękać, jednak nie jest to konieczne. Spokojnie można zdjąć kłujące łupinki nacinając je na krzyć ostrym nożykiem - na każdym kasztanie są zaznaczone przez naturę 3 lub 4 linie cięcia po przeciwnej stronie ogonka :)
Kiedy wszystkie kasztany są pozbawione zielonej łupiny należy je przebrać, bo często zdarza się, że w środku są 3-4 nasiona, ale tylko 1 lub 2 są ładnie wykształcone i masywne. Reszta jest pusta. Kasztany umyć, naciąć i wrzucić do garnka z gotującą się wodą, zmniejszyć płomień, nakryć garnek i gotować kilkanaście minut (dotyczy kasztanó świeżych!). Przecedzić.
Kiedy kasztany nieco ostygną, i będzie można bez poparzenia wziąć je do ręki, ostrym nożem zdjąć z każdego twardą łupinkę.
Otrzymane kasztany ciągle posiadają brązową włochatą łuskę, która jest niezmiernie uciążliwa do obrania - dlatego wystarczy kasztany przecisnąć przez dużą praskę do ziemniaków albo mniejszą do czosnku czy warzyw. Można też ubić na gorąco tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito.
Tak otrzymane puree przestudzić i zapakować do zamykanych niewielkich pojemników, które będą przechowywane w lodówce, jeśli kasztany nie zostaną zużyte zaraz po przygotowaniu. Takie pojemniczki można też zapakować do zamrażarki i wykorzystać kiedy indziej.