Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 291]

Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najłatwiejszy sposób, do jakiego doszłam metodą prób i błędów, kiedy co tydzień dostawałam pełne wiadro kasztanów prosto z drzewa, czyli ciągle jeszcze w kujących skorupkach ;)

Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów

 

Sposób przygotowania:

Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Po pierwsze trzeba zaopatrzyć się w rękawice, które skutecznie ochronią dłonie przed bardzo ostrymi kolcami kasztanów. Ja używałam grubych gumowych rękawic do prac porządkowych, ale nie były one niestety w pełni skuteczne, więc nie polecam!

Można świeże kasztany przesuszyć i poczekać, aż same zaczną pękać, jednak nie jest to konieczne. Spokojnie można zdjąć kłujące łupinki nacinając je na krzyć ostrym nożykiem - na każdym kasztanie są zaznaczone przez naturę 3 lub 4 linie cięcia po przeciwnej stronie ogonka :)

Kiedy wszystkie kasztany są pozbawione zielonej łupiny należy je przebrać, bo często zdarza się, że w środku są 3-4 nasiona, ale tylko 1 lub 2 są ładnie wykształcone i masywne. Reszta jest pusta. Kasztany umyć, naciąć i wrzucić do garnka z gotującą się wodą, zmniejszyć płomień, nakryć garnek i gotować kilkanaście minut (dotyczy kasztanó świeżych!). Przecedzić. 

Kiedy kasztany nieco ostygną, i będzie można bez poparzenia wziąć je do ręki, ostrym nożem zdjąć z każdego twardą łupinkę. 

Otrzymane kasztany ciągle posiadają brązową włochatą łuskę, która jest niezmiernie uciążliwa do obrania - dlatego wystarczy kasztany przecisnąć przez dużą praskę do ziemniaków albo mniejszą do czosnku czy warzyw. Można też ubić na gorąco tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito. 

Tak otrzymane puree przestudzić i zapakować do zamykanych niewielkich pojemników, które będą przechowywane w lodówce, jeśli kasztany nie zostaną zużyte zaraz po przygotowaniu. Takie pojemniczki można też zapakować do zamrażarki i wykorzystać kiedy indziej.
Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Kasztany w łupinkach podsuszyć, gdy zaczną pękać zdjąć kolczaste łupiny.
Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Kasztany w twardych skorupkach umyć i ponacinać na krzyż na czubku.
Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Wsypać do wrzątku, gotować kilkanaście minut i odcedzić.
Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Kasztany obrać z twardej zewnętrznej skorupki.
Jak przygotować puree z jadalnych kasztanów
Jak najdokładniej obrać z wewnętrznych łusek.

Tagi:

kasztany